Zpět

Kontrola zjednodušených metod vykazování

Rádi bychom žadatele a příjemce v OPZ+ informovali o principech kontroly dotací financovaných formou zjednodušených metod vykazování ze strany finančních úřadů.

Ten byl řídicím orgánům poskytnut dopisem Generálního finančního ředitelství (pod č.j. 48223/23/7700-60500-402026). Dokument obsahuje informaci o postupu finančních úřadů při kontrole dotací financovaných některou z forem zjednodušených metod vykazování (ZMV). V případě výdajů financovaných v režimu ZMV jsou prostředky hrazeny paušálně, příjemce tedy poskytovateli neprokazuje skutečně vzniklé výdaje. Výše způsobilých výdajů projektu v režimu ZMV tedy nemá žádnou vazbu na účetní doklady příjemce a partnerů.

Mezi ZMV využívané v OPZ+ patří nepřímé náklady, 40% paušální sazba, paušální sazby v prioritě 4, jednotkové náklady (mzdové příspěvky na podporu pracovních míst nebo za účast zaměstnance na dalším vzdělávání, podpora sociálních služeb, školního stravování, dětských skupin, dalšího profesního vzdělávání a mezinárodní mobility mládeže) a jednorázová částka k financování technické pomoci.


 
Uveřejněno: 8. 4. 2024
 
Aktualizováno: 8. 4. 2024
 
 
Určeno pro: Žadatel, Příjemce